neděle 31. července 2016

Jsem zase o rok starší.

Na konci července jsem slavila narozeniny. A od kamarádek jsem dostala  tyhle čtyři  skvělé knihy.


 Po Eden a Angelopolis jsem pokukovala v Levných knihách. A teď už mi zdobí poličku.



Eden:
Eden Anfieldová zbožňuje záhady, a když se na škole objeví tajemný nováček Ryan Westland, úplně ji to pohltí. Na první pohled vypadá jako obyčejný kluk, proč potom nezná pizzu? A jak to, že nikdy neslyšel o Hitlerovi? Ze všeho nejvíc ale Eden mate to, že o ni Ryan jeví zájem. Eden pozvolna propadá jeho kouzlu, zároveň ale rozkrývá i jeho tajemství. Zlom nastane jednoho deštivého odpoledne, když klopýtne o zdánlivě obyčejnou knihu v Ryanově pokoji - biografii jeho nejlepšího kamaráda, která je však datovaná o celých padesát let později. Když se svým objevem na Ryana vyrukuje, zjišťuje, že na ni čeká velmi důležitý úkol, a ona právě málem zničila jeho jedinou šanci na úspěch.

Angelopolis:
Uplynulo deset let od chvíle, kdy se Verlaine díval, jak Evangeline letí z Brooklynského mostu, a pohled na její křídla byl zradou, která ho stále trápí. Nefilim jsou opět na vzestupu a spřádají plány na výstavbu vlastního ráje – zvaného Angelopolis – zuřivě pronásledovaní Verlainem, jenž změnil povolání a stal se lovcem andělů. Jakmile se však na scéně znovu objeví Evangeline, přepadnou Verlaina pochyby, které ještě posílí, když je síly mocnější než sami Nefilim táhnou od Paříže přes Petrohrad až do odlehlých oblastí Sibiře či na pobřeží Černého moře.


 A pak jsem dostala první dva díly Labyrintu. Jupí! :) Zatím jsem viděla jen filmy, ale moc se mi líbily a určitě tomu pomohl i fakt, že Dylana O´Briena já zbožňuju. :D Teď si ještě musím počkat, až mi vyjde třetí díl s filmovou obálkou.

Anotace:
Thomas se probudí ve výtahu a nepamatuje si nic kromě vlastního jména. Vynoří se do světa, kde žije asi šedesát dospívajících chlapců, kteří se naučili přežít v naprosto uzavřeném prostředí. Každých třicet dní se objeví nový chlapec. Původní skupina je už na místě asi dva roky a marně se snaží uniknout labyrintem, který obklopuje jejich životní prostor. Už se vzdávají naděje. Pak se ale objeví dívka v bezvědomí a jejich svět se začne měnit


 Tady jsou všechny knihy pohromadě.



A moje šikovná kamarádka mi ještě navíc upekla dort s reprodrozdem a já jako velká fanynka Hunger Games jsem si na něm opravdu pochutnala. Byl výborný. :) Ona prostě ví, co mi udělá radost.


pátek 29. července 2016

Stínová královna

Bylo nebylo jedno království, kde spravedlivě vládl král se svou milovanou ženou a dvěmi dětmi. Země vzkvétala do té doby, než se stala strašná nehoda a královna přišla o život. Král si vzal za manželku Irinu a tím se všechno změnilo. Irina totiž byla mocná čarodějnice - marduška, která chtěla celou Havraní říši zotročit. Pomocí kouzel začala ovládat všechny v její blízkosti, její počínání však odhalila mladá princezna Lorelei, která od té doby utíká před Irinou a snaží se procvičovat magii a vymýšlet plán, jak získá svoji říši zpět a zničí královnin zhoubný vliv. V tomto plánu ji pomáhá její bratr a Gabril, který sourozence vychovává a zároveň je jejich ochráncem a učitelem.

Hlavní postavou je Lorelei , kterou jsem si během chvíle oblíbila. Je to neskutečná bojovnice, je spravedlivá, odvážná a zároveň vlídná. Pro blaho říše a svých nejbližších je ochotná položit svůj vlastní život.

„Do bitvy se nechodí proto, že jsi si jistá vítězstvím. Bojuješ, protože víš, že je to správné.“

Další zajímavou postavou je sedmnáctiletý Kolvanismir Arsenjevněk, který se nešťastnou shodou náhod stává králem a jeho hlavní prioritou je zachránit lid Eldru před strašlivými obry. 
Nezkušenému, mladému vladaři leží na ramenou obrovská tíha zodpovědnosti.  A zoufalí lidé dělají zoufalé činy.

A nakonec tu máme obávanou mardušku Irinu. Zlá a nemilosrdná královna se nebojí jít přes mrtvoly, je odhodlaná vládnout a cokoli ji stojí v cestě, zničí a rozmete. Neštítí se ničeho. Je skrz na skrz prolezlá zlobou a kvůli ní Havraní říši pokrývá všudypřítomné zoufalství, bída a neutuchající hlad. Krajina umírá kvůli Irininým podlým kouzlům, prostě skvěle vykreslená záporná postava.

Součástí knihy je i mapa, která je neocenitelnou pomocnicí v orientaci mezi říšemi. Během čtení jsem ji několikrát použila.


„Musíš to myslet vážně. Srdce pozná, jestli jsi hodna toho, aby tě poslechlo. Nesmíš pochybovat. Nesmíš mít v sobě rozporuplné myšlenky. Řekni, co žádáš, a dej do toho veškerou svou touhu a upřímnost. Pak se ti podvolí každá niterná podstata.“

Autorka napsala opravdu čtivý příběh, který mě překvapil, čekala jsem milou pohádku na motivy Sněhurky, ale získala jsem mnohem víc. Dostala jsem se doprostřed sporu dvou mardušek. Některé scény mě doslova šokovaly a vyrazily dech. O to víc jsem chtěla spolu s Lorelei zničit krutou královnu, která má všechno to peklo na svědomí.

Celý příběh je vyprávěn vypravěčem, jak to u pohádek bývá zvykem.  Mě si kniha získala napětím, zvraty, emocemi, postavami i obálkou, nemám ji co vytknout. Byla to jízda a já jsem hrozně ráda, že jsem se pustila do čtení. Stínová královna je prostě nabitá akcí.


Ukázka:
Zlá královna se obávala princezniny síly a dělala všechno možné, aby pokořila její vůli, ale princezna se ji odmítala podvolit. Princezna mohla svůj zármutek změnit v zatrpklost, ale raději ji změnila ve vlídnost. Strach ji mohl ochromit, ale ona ho využila k posílení odvahy. Naučila se zlézat zdi, padat z výšek, aniž by se zranila, dokonale se maskovat a proběhnout lesem bez toho, že by po ní zůstaly jakékoli stopy. Naučila se přežít, ale nikdy nepřipustila, aby svůj vlastní život povýšila nad životy druhých.

Nelze hodnotit jinak než 5/5

Za recenzní výtisk hrozně moc děkuji nakladatelství Baronet!

středa 27. července 2016

Dvojitá rozbalovačka

 Takže dneska mi dorazily dvě knihy, které se už objevily v mých minulých článcích o knihách, které bych si ráda přečetla.



 A díky Martinusu se mohu ponořit do originálního příběhu dívky trpící schizofrenií. 



Už tušíte, o jakou knihu jde?  



Uvnitř mé hlavy

Co když jsem si tě vymyslela?

Alex je divná; alespoň tak ji vnímá její okolí. Přitom má jen vlasy červené jako kečup a fascinují ji živí humři v nádrži supermarketu, trpí paranoiou, že ji pronásledují komunisti nebo že jí někdo otrávil jídlo. Trpí totiž schizofrenií a plete si vlastní halucinace s realitou. Někdy jde obojí od sebe jen těžko rozlišit, jedinou její jistotou je mladší sestra Charlie a Kouzelná osmička, dětská hračka, se kterou se často radí. Pro jistotu má u sebe Alex taky fotoaparát a v případě nouze si věci a lidi fotí, aby měla jistotu, že nejsou jen jejím přeludem. Za přelud považuje nejdřív i Milese, nejdrsnějšího týpka ze školy. Nevymyslela si ho náhodou?
Proč by zrovna on měl mít o její společnost zájem?





A druhý balíček obsahoval takové typické letní čtení.. Kniha vyšla 25.7, takže přesně v den mých narozenin.





Trocha romantiky neuškodí. :)


Léto, kdy jsme se potkali


Cassidy má za sebou ošklivý rozchod se svým klukem. Poslední na co má chuť, je potloukat se po městě a vzpomínat na to, co bylo. Když dostane nabídku pomáhat na letním táboře u moře, neváhá a jede. S novou životní situací se vypořádává i Bryan. Po těžkém úrazu skončil na vozíku a jeho myšlenky se točí jen kolem toho, co už nikdy nezažije. Nikdy nebude chodit, nikdy si nezasurfuje, nikdy si nezatančí ploužák s holkou. Zpátky k normálnímu životu a pryč od smutných myšlenek mu má pomoct práce táborového vedoucího. Když se Cass a Bryan setkají, má každý z nich své vlastní plány. Ona si chce léčit bolavé srdce, on zas svoji posmutnělou mysl. Ani jeden rozhodně nečeká, že potká lásku…


Nechystáte se na nějakou z těchto knih?

pondělí 25. července 2016

Dcera

Čtvrtý díl knižní série Selekce-Dcera nezklamal a v Cooboo opět vsadili na krásnou obálku. Tyhle nadýchané, snové šaty bych si nejraději hned vyzkoušela.

Hlavní hrdinkou je Eadlyn, která je dcerou Ameriky a Maxona, jež známe z předchozích dílů. Během let, kdy vládli Eadlyni rodiče, došlo k mnoha výrazným změnám. Nejdůležitějším aktem bylo zrušení kast, které rozdělovaly lid. Ať se může zdát, že lidé by teď měli být šťastní a vděční, opak je pravdou. Stále častěji dochází k nepokojům, lidé se nemohou sžít s novým rozdělením společnosti. A král si neví rady, jak celou situaci vyřešit. Proto se rozhodne, že uspořádá Selekci a tím zaměstná lid a upoutá jeho pozornost, než stačí vyřešit svízelnou situaci.

„Chápu, proč je Selekce lákavá. Možná tam na mě někde venku čeká ten pravý a já náhodou vylosuju jeho jméno, setkávám se s ním a bezhlavě se do něj zamiluju. Jenže na druhou stranu si připadám jako výstavní kůň a všichni mě kritizují ještě víc než předtím.“

Eadlyn Schreaveová podle mého názoru rozhodně nevyhraje nejsympatičtější hrdinku roku. Má se stát první ženskou dědičkou trůnu, odmala žije v blahobytu, obklopena luxusem a možná tohle je důvodem, proč je nesmírně rozmazlená, sebestředná, panovačná a nafoukaná. (Na druhou stranu, takhle nějak si já pravou princeznu představuji.)

„O své cestě jsem si chtěla rozhodovat jen já. Možná právě obava z toho, že kdokoli by mi ji zkřížil, by mě zbavil kontroly, byla důvod, proč jsem se ohradila plotem.“

Celý příběh je vyprávěn z pohledu princezny Eadlyn, takže víme, co si o celé Selekci vlastně myslí a jak vnímá jednotlivé nápadníky. A i když ze začátku vůbec nevěřila, že ji Selekce může přinést lásku a brala ji jen jako nutnou frašku, tak postupem času, když se s jednotlivými účastníky blíže poznává, dochází k pozvolné změně nejen jejího charakteru, ale i jejích citů a názorů.

„Někdy se ale stává, že ten, po kterém jsi vždycky toužila, jednoho dne projde dveřmi, odhodlaný ti odolat. A ty mu přesto dokážeš, že jsi ho hodna.“


Tenhle dívčí román z prostředí monarchie zaujme svoji úžasnou obálkou a i poněkud nafrněnou hlavní hrdinkou. Příběh sám o sobě se dobře čte, je to takové milé, oddechové čtení. V knize jsem bohužel postrádala nějaké to napětí, protože za celou dobu se v Dceři nic závratného neudálo.

Na to, jak celá Selekce dopadne a kdo nakonec získá Eadlyno srdce, si  ale budeme muset  ještě nějaký ten pátek počkat. 
Dobrou zprávou je, že na konci srpna si můžete čekání na další díl zkrátit třeba četbou knihy povídek ze světa Selekce, která nese název Šťastně až navěky.
Ukázka:
Mámu a tátu jsem vinila z toho, že nebyli schopní udržet zemi pod kontrolou a vnutili mě do téhle hrozivé situace, Ahrena jsem vinila z toho, že se mě snažil přimět, abych ty kluky vůbec vzala v úvahu. Bude ze mě královna a královna může být jakákoli… jen ne zranitelná. Dostaveníčko z předchozího večera mě ujistilo o několika věcech. Za prvé, se Selekcí jsem měla pravdu. Neexistuje, abych si našla partnera za těchto podmínek. A považovala jsem za zázrak, že v minulosti se to někomu povedlo. Nutit člověka, aby se otevřel desítkám cizinců, nemůže prospět jeho duševnímu zdraví. Za druhé, pokud se vůbec někdy vdám, šance na to, že půjde o vášnivou a nehynoucí lásku, jsou mizivé. Láska jen nabourává obranný štít a to si nemůžu dovolit.

Hodnocení: 3,5/5

Recenze psaná pro Literární svět.

sobota 23. července 2016

Výhra v soutěži

Přišel mi opravdu pořádný balík. Poprvé jsem vyhrála na knižním blogu a zrovna v tak parádní soutěži.




Nessa Black oslavovala první rok soutěží, do které jsem se prostě musela zapojit. Ceny totiž byly skvělé a já nevěděla, o jakou knihu si napsat dříve. Jelikož jsem opravdu nikdy na žádném blogu nevyhrála (a to jsem soutěžím pravidelně) tak jsem vážně nečekala, že budu vybraná.

Neskutečně jsem se na výhru těšila o to víc, když mi Sára napsala, že mám čekat poněkud rozměrnější balíček, že mi ke knize přidala nějaké to překvapení.
Nebudu lhát na balík jsem se vyloženě vrhla. A pak začalo rozebírání. Uvnitř toho na mě čekalo opravdu hodně.




Nakonec jsem si ze všech knížek vybrala Šepotání a od Sáry jsem dostala i krásný dopis.



A tady je pořádná hromada různých dárečků.



Ještě jednou moc děkuji Nesse z Knižního putování za nádhernou výhru! :)

pondělí 18. července 2016

Recenzáček

Dneska mi pošťák přinesl balíček z nakladatelství Baronet.



Patřila jsem mezi šťastné blogery, kteří byli vybráni, aby udělali recenzi na novou knihu s nádherným obalem.


Dokud jsem Stínovou královnu neměla v ruce, nevěřila jsem, že mě vážně vybrali. :D

Anotace:

Po matčině smrti se život korunní princezny Lorelei dramaticky změní. V zájmu posílení odvěkého spojenectví její rodné Havraní říše a sousedního Morcantu se Lorelein otec znovu ožení, a sice se sestrou zesnulé královny, Irinou. Zpočátku se zdá, že je všechno v nejlepším pořádku: panovník Havraní říše i jeho dvě děti jsou konečně šťastní. Irina však pomocí temné magie postupně ovládne celý zámek včetně krále, jenž se stává pouhou loutkou, závislou na vůli své manželky. Lorelei, která po své matce zdědila magické schopnosti, poznává v mocichtivé maceše silnou soupeřku. Poté, co Irina krále zabije a zmocní se trůnu, Lorelei a jejímu bratrovi nezbývá než utéct a žít ve vyhnanství. Postupně získává na svou stranu nejen vesničany sužované Irininou krutovládou, ale i mladého krále Kola, vládce Eldru, obývaného Dračím lidem. Lorelei ví, že proti Irině může bojovat jen jedinými zbraněmi – a to kouzly a černou magií. Musí však být rychlejší, důvtipnější a silnější než Irina a v boji o trůn Havraní říše je ochotná obětovat i to nejcennější – svůj vlastní život.

Na čtení se hrozně těším. :)



Stínová královna dorazila i s edičním plánem a já už si tam opět několik knih vybrala. :)

Také vám dorazila Stínová královna? Nebo si ji plánujete přečíst?

pátek 15. července 2016

Co mě zaujalo v červenci

Měsíc červenec je alespoň pro mě, co se týče vydaných knih, velmi slabý. Zaujaly mě pouze tři.


Nejvíc mě nalákalo nakladatelství Baronet na svoji novinku Stínová královna.

zdroj

Po matčině smrti se život korunní princezny Lorelei dramaticky změní. V zájmu posílení odvěkého spojenectví její rodné Havraní říše a sousedního Morcantu se Lorelein otec znovu ožení, a sice se sestrou zesnulé královny, Irinou. Zpočátku se zdá, že je všechno v nejlepším pořádku: panovník Havraní říše i jeho dvě děti jsou konečně šťastní. Irina však pomocí temné magie postupně ovládne celý zámek včetně krále, jenž se stává pouhou loutkou, závislou na vůli své manželky. Lorelei, která po své matce zdědila magické schopnosti, poznává v mocichtivé maceše silnou soupeřku. Poté, co Irina krále zabije a zmocní se trůnu, Lorelei a jejímu bratrovi nezbývá než utéct a žít ve vyhnanství. Postupně získává na svou stranu nejen vesničany sužované Irininou krutovládou, ale i mladého krále Kola, vládce Eldru, obývaného Dračím lidem. Lorelei ví, že proti Irině může bojovat jen jedinými zbraněmi – a to kouzly a černou magií. Musí však být rychlejší, důvtipnější a silnější než Irina a v boji o trůn Havraní říše je ochotná obětovat i to nejcennější – svůj vlastní život.


A pak nakladatelství Fragment - Léto, kdy jsme se potkali - romantická knížka v létě nesmí chybět 

zdroj

Cassidy má za sebou ošklivý rozchod se svým klukem. Poslední na co má chuť, je potloukat se po městě a vzpomínat na to, co bylo. Když dostane nabídku pomáhat na letním táboře u moře, neváhá a jede.
S novou životní situací se vypořádává i Bryan. Po těžkém úrazu skončil na vozíku a jeho myšlenky se točí jen kolem toho, co už nikdy nezažije. Nikdy nebude chodit, nikdy si nezasurfuje, nikdy si nezatančí ploužák s holkou. Zpátky k normálnímu životu a pryč od smutných myšlenek mu má pomoct práce táborového vedoucího.
Když se Cass a Bryan setkají, má každý z nich své vlastní plány. Ona si chce léčit bolavé srdce, on zas svoji posmutnělou mysl. Ani jeden rozhodně nečeká, že potká lásku.



Zahrada spáčů - nedávno jsem viděla skvělý film Kolonie a téma uzavřené komunity mě začalo zajímat.
zdroj

Vše, co Pearl za svůj krátký život poznala, se dá vyjádřit jediným slovem – Seed. Tak se nazývá uzavřená komunita, ve které se narodila. Řídí ji Papa S., duchovního vůdce, kterého všichni milují a uctívají. Když je Pearl patnáct let, přistěhuje se do Seed nová rodina, a s ní Ellis. Okouzlující a výřečný chlapec začne Pearl vyprávět o životě mimo komunitu. Odhaluje pravdu, která měla zůstat skryta. Bude mít dívka možnost poznat okolní svět na vlastní oči, nebo ji Papa S. nikdy nedovolí odejít? 

Co se chystáte v červenci číst vy? :)

středa 13. července 2016

Nové knižní přírůstky

 Opět jsem neodolala a navštívila jsem Levné knihy. Dopředu jsem si sepsala seznam, protože jsem si knížek vybrala hodně, ale bohužel jsem většinu z nich v obchodě neobjevila. Odnesla jsem si pouze dva kousky. A tady jsou. :)

Děti paranoie





Anotace:
Od svých osmnácti let Joseph vraždil lidi kvůli něčemu, čemu věřil, ale co tak docela nechápal. Tato Válka trvá věky, ukrývá se ve stínech, řídí se přísnými pravidly a bojují v ní proti sobě dvě naprosto odlišné strany: dobro a zlo. Jen se neví, která je která. Vojáci této Války se skrývají mezi obyčejnými lidmi a jejich činy jsou vydávány za nehody nebo akty náhodného násilí, takže nic netušící normální lidé si ani neuvědomují brutalitu, kterou mají na očích. Zabíjení lidí je to jediné, co kdy Joseph poznal, a ve svém oboru patří k nejlepším. Když se mu však jeden úkol nepodaří splnit, pošlou ho jeho nadřízení za trest na smrtelně nebezpečnou misi. Joseph se při ní seznámí s Marií a jeho krvavé poslání poprvé v životě ustupuje do pozadí.

A druhou knihou je V podsvětí, teď si ještě budu muset pořídit první díl - Ptačí zpěv, ale za cenu 49 Kč jsem ji tam nemohla nechat. :)




Anotace:
Linda Ainsleyová byla nucená prchnout z domova, z města, které od okolní zpustošené krajiny odděluje energetická zeď, a od té doby touží po jediném – najít svého bratra Badyána. Už ji unavuje věčně utíkat a žít ve strachu a věří, že právě Badyán to může zastavit. Pátrání po něm ji zavede do podzemního města Léthé. Města, které sužují obavy z jeho zakladatele, záhadného Prométhea, a místní pořádkové služby. Aby se Linda dozvěděla pravdu o tom, co se stalo s jejím bratrem, musí se Prométheovi postavit. Vypořádat se s vlastním strachem se už naučila, dokáže se ale vypořádat i s pravdou, kterou chce znát?

Také jsem si na poště vyzvedla velký balíček.




Kniha má opravdu nezvyklý formát a nastojato se mi nevejde do knihovničky.




Příběh o Alence jsem si chtěla přečíst už dávno, ale nějak mi to do dneška nevyšlo. To se snad brzy změní, když ji teď mám doma. :)

Anotace:
Třetí vydání světoznámé Carrolovy Alenky v klasickém překladu Aloyse a Hany Skoumalových. Alenka v říši divů je dílo anglického matematika a logika Lewise Carrolla, který příběh údajně napsal pro malou holčičku jménem Alice neboli Alenka. Ta je také hlavní postavou knihy. Dívka se nečekaně octne v záhadné krajině divů, kde se střetává s vymyšleným světem plným podivuhodností. Poněkud tvrdohlavá Alenka přichází s dětsky rázným řešením fantazijních zápletek, jež mají na svědomí svérázní obyvatelé říše divů. Tato ochotná a přívětivá, současně však také neústupná až tvrdošíjná dívka přitom stále zůstává dětsky sympatická. Lewis Carroll zde předvádí svoji schopnost logicky svázat absurdnosti světa a současně také důkladnou znalost dětského chování. Právě tyto schopnosti společně s básnivou imaginací zaručily jeho dílu světové uznání a vstup mezi literární klasiku. 




Na obálce se píše, že má jít o nejkrásnější vydání na světě. No popravdě já ilustracemi nejsem tak nadšená, ale to hlavní na co se těším je příběh. :)





pondělí 11. července 2016

Přečtené knihy červen 2016 :)

V červnu jsem se polepšila a přečetla jsem devět knih a to jsem se ještě stihla naučit na absolutorium a povedlo se mi obhájit absolventskou práci. :)

1. místo Univerzita výjimečných: Zkouška


To byla jízda, já prostě miluju tenhle žánr. :D 
Recenze zde.

Hodnocení: 90%


2. místo Všechno, úplně všechno


Příběh o Madeline, která je alergická na celý svět a proto už 17 let neopustila dům. Dříve byla se svým životním údělem smířená, k životu ji stačilo čtení knih a povídání si s matkou a ošetřovatelkou. Ale když se do vedlejšího domu přistěhuje Oliver, nic už není takové, jako bylo dřív. A Mady už nechce jen přežívat, ale konečně začít žít. Nádherný, dojemný příběh - doplněný krásnými ilustracemi.

Hodnocení: 88%

3. místo Neohlížej se


Neohlížej se je napínavá young adult, která v sobě mísí prvky detektivky, thrilleru a dívčího románu. Hlavní hrdinka Samantha byla považována za nezvěstnou už několik dní, když ji šerif objevil zakrvácenou, roztřesenou, pomlácenou a bosou šourající se po ulici. Samantha si vůbec nemůže vzpomenout, co se ji stalo. Nepoznává svoji rodinu, kamarády ani dlouholetého přítele. Postupem času Samanthu začínají provázet bláznivé představy, tajemné vzkazy a pocity, že něco zlého a strašného vyčkává za rohem a sleduje ji. Někdo rozhodně nechce, aby si vzpomněla.
Recenze zde.

Hodnocení: 85%


4. místo Rocková hvězda



První díl ze série Stage Dive nás zavede do víru rockové muziky, vypracovaných těl a vášnivého vztahu. Nakladatelství Baronet potvrdilo, že má čuch na povedené romanťárny, navíc Rocková hvězda mě mile překvapila vtipnými dialogy i situacemi. Prostě oddechová četba pro ženy.
Recenze zde.

Hodnocení: 78%


5. místo Jíst, meditovat a milovat



Autorka s nadhledem a navíc vtipem vypráví svoji pouť, od nešťastného manželství, až k nalezení rovnováhy a štěstí. Kniha je složena ze tří částí a 36 krátkých kapitol. V Itálii touží po rozkoši, kterou ji přináší vynikající jídlo, kterého si dosyta užívá a radost ji přináší i samotná italština, kterou se s láskou učí, tahle část byla pro mě nejlepší. V Indii Liz medituje, rozjímá a pokouší sama sobě odpustit.  A v Indonésii touží najít rovnováhu mezi zbožností a rozkoší. 
Recenze zde.

Hodnocení: 65%




6. místo Bohatá čínská přítelkyně


Kevin Kwain použil sarkasmus, vtip a nadsázku a udělal z knihy humoristický román z prostředí čínské smetánky, kteří jsou zvyklý na luxus a potrpí si na to nejlepší. Kniha, ve které peníze hrají velkou roli. Bohatá čínská přítelkyně vykresluje společnost, která má spoustu předsudků a konvencí a když je porušíte, tak se již nedostanete na ty správné akce a nedostanete ty správné výsady.
 Recenze zde.

Hodnocení: 58%

7. místo Láska podle Shakespeara


Láska podle Shakespeara se mi četla dobře, jde o takový novodobý příběh Romea a Julie, akorát tentokrát v provedení profesora a studentky. Byl to milý příběh, ale nijak výrazně mě nezasáhl a nejsem si jistá, že si přečtu další díl.

Hodnocení: 53%


8. místo Dívka, která si říkala Tuesday


Já úplně nevím, co si o knize myslet. Ze začátku mě strhl děj, později mě kniha začala trochu nudit. Tuesday se rozhodla, že se pomstí za všech křivdy, které se jí stali. Zároveň pomáhá obětem, lidem, kterým někdo ublížil - prostě taková trochu superhrdinka. Ale chvílemi byl děj hodně přitažený za vlasy.

Hodnocení: 50%

9. místo Co všechno mě naučila kniha Jíst meditovat a milovat



Hodnocení: 45%


Co jste v červnu přečetli vy? :)

úterý 5. července 2016

Dva jsou víc než jeden

Na Jeden plus jedna jsem se už hrozně dlouho těšila. Od úžasné autorky Jojo Moyes jsem četla všechny její knihy, které mohu jen doporučit. Nemůžu si pomoct, ale autorčin styl psaní je pro mě doslova návykový. Jojo umí vdechnout příběhu tolik emocí a citů, že nemůžete knihu odložit. Jeden plus jedna jsem přečetla během dvou dnů a to jsem ještě byla na brigádě.

Hlavní hrdinkou je Jessica, která sama vychovává dvě děti. Vlastní dceru Tanzie, které je neskutečně talentovaná a dokonale ovládá matematiku a nevlastního syna Nicka, který se uzavírá před světem. Poté, co tuto rodinku opustil manžel Marty, který se ani neobtěžuje platit alimenty, má Jess co dělat, aby všechny uživila. Proto musí zvládat dvě zaměstnání. Ale ať se snaží sebevíc, nemají na rozdávání. 

 Odchod otce od rodiny s sebou nese spoustu nepříjemností: finanční potíže, zlost potlačovanou kvůli dětem. Ale horší než tohle, bylo zjištění, že být samostatným rodičem, když jste zcela bezradní, znamená mít pocit naprosté osamělosti.

Tanzie dostane šanci studovat na prestižní škole pro matematicky nadané děti, ale Jess není schopná získat dostatek financí, aby dceři zajistiila studium na vysněné škole a Nickymu dostatečnou ochranu a cítí, jako kdyby děti zklamala. A tak Jess v nouzi, poruší všechny své zásady a přesvědčení a vezme si domů peníze, které vypadly z kapsy jednomu opilému návštěvníkovi baru.

Celý příběh je vyprávěn především z pohledu Jess a bohatého, počítačového génia Eda. Ale čtenář není ochuzen ani o dětský pohled na věc  - díky malé Tanzie a do nitra nahlédneme i málomluvnému Nickymu, který musí snášet šikanu.

V zásadě nechápu, jak to, že šikanistům a zlodějům a lidem, kteří prostě všechno zničí – všem těm kreténům – to prochází. Klukům, kteří vám dají herdu do ledvin kvůli kapesnému, policajtům, kteří si myslí, že je vtipný chovat se k člověku, jako by byl idiot, a dětem, co si dělají srandu z každého, kdo není stejný jako oni. Nebo tátům, kteří ze dne na den odejdou a prostě začnou nový život někde jinde. Máma nám vždycky říkala, že dobrým lidem se dějí dobré věci. A víte co? Už to neříká.

Střetnutí světa bohatých a chudých - na jedné straně máme rodinu ve finanční tísni a na druhé úspěšného Eda Nichollse, kterému hrozí pobyt ve vězení, protože poskytl interní informace o firmě, ve které pracuje. A i když se on sám záměrně neobohatil, udělal něco špatného, nelegálního. A to mají oba hrdinové společné, protože lidé v úzkých někdy dělají impulzivní rozhodnutí, která nedomyslí. Jejich činy, ale způsobí něco dobrého a to, že je osud svede dohromady a začíná tak bláznivá jízda za lepšími zítřky.

Přiznávám, že ani u této knihy jsem se neovládla a slzička mi ukápla. Jeden plus jedna je opět skvěle napsaný, dojemný příběh, plný víry, smutku, nespravedlnosti, ale i lásky a laskavosti, který vás chytne za srdce. Jsou zde sympatičtí hrdinové hlavně Jess, která je nesmírně obětavá, laskavá, zásadová a pracovitá. A i přes nepřízeň osudu, je stále optimistkou, která nosí žabky, protože doufá, že přijde jaro.
Působivá kniha, o které jsem přemýšlela i po přečtení – hlavně nad tím, jak umí být svět nespravedlivý. 


„Čím víckrát to děláte, tím jste blíž k cíli. Nebo, jak jsem vysvětlila mámě, v zásadě jde o to, že někdy se prostě nesmíte vzdávat.“

Už vám musí být jasné, že další knihu moji oblíbené autorky si opět nenechám ujít, protože se mi znovu potvrdilo, že pokud jde o Jojo Moyes je to sázka na jistotu.

Hodnocení: 5/5


Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Martinus.cz

pondělí 4. července 2016

Univerzita výjimečných – tvrdou zkouškou projdou jen ti nejlepší


Když jsem se dozvěděla, že Fragment vydává Univerzitu Výjimečných, tedy novou dystopii pro fanoušky Divergence a Hunger games (mezi které bezesporu patřím), byla jsem nadšená a kniha mě naštěstí nezklamala.

Dramatický příběh nás zavede do Svazu národů s hlavním městem Tosu, který je zpustošený válkou a živelnými katastrofami. Přeživší se snaží udělat z nehostinné země místo vhodné k životu pomocí genetiky a modifikací. Z 18 kolonií jsou proto vybíráni ti nejlepší, kteří se zúčastní Testování, které oddělí zrno od plév a jen ti nejschopnější dostanou šanci studovat na Univerzitě a budou vychovávaní jako budoucí vůdci nebo budou pomáhat revitalizovat Zemi.
Hlavní hrdinka a zároveň vypravěčka Cia odmalička snila, že se zúčastní Testování. Ale když se její přání má opravdu splnit, je zděšená, když ji otec prozradí, že průběh testování není takový, jak si všichni myslí. Jejímu otci byly  vymazány vzpomínky, ale zůstaly mu noční můry plné násilí a smrti. A tak si Cia místo krásných šatů, kterými chtěla okouzlit, vezme raději nůž, který ji v případě potřeby ochrání a věřte, že ho bude potřebovat.

„Je lepší, když pojedeš do Tosu připravena pochybovat o všem co uvidíš, a o všech, které potkáš. To by mohl být rozdíl mezi úspěchem a selháním.“

Cia nejednou zjistí, že někteří uchazeči jsou pro postup a úspěch schopní udělat všechno a neštítí se využít lstí, podrazů a zákeřných útoků. Bude muset prokázat neuvěřitelnou odvahu, důvtip i odhodlání, aby prošla celou zkouškou, složenou z všemožných pastí. Na každém kroku jí hrozí nebezpečí, které může mít podobu skrytého nepřítele, ale i jedovatých rostlin nebo zmutovaných zvířat.

„Myslíš, že ti lidé, kteří tohle město vybombardovali, ve skutečnosti chápali rozsah škod, které tím způsobí? Myslíš, že si uvědomovali, že vyhrát může znamenat zabít všechno a všechny, včetně jich samých?“


Na začátku mě trochu vyděsilo, když jsem si přečetla, že první zkouška bude složená pouze z písemných testů, těšila jsem se na pořádný krvák a zuřivý souboj, jako tomu bylo v Hunger games, ale z tužky a papíru žádné drama nekoukalo. Po druhém kole se kniha neskutečně rozjela a já četla doslova s otevřenou pusou. Pokud máte stejně jako já rádi napínavé dystopie a neodradí vás násilí, tak se nechte unášet nástrahami Testování a pamatujte -Nikdy nikomu nevěř! Půjde totiž o život. 

Jedinou mojí výtkou je fakt, že příběh není tak úplně originální, je zde vidět, že Joelle Charbonneaum se opravdu v mnohém nechala inspirovat již zmíněnou Divergencí, Labyrintem a sérií Hunger games, ale jelikož jsem velkou fanynkou tohoto žánru nevadilo mi to, naopak jsem byla vděčná, že někdo napsal něco podobně skvělého. Já se sice hrozně těším na další díl, ale chápu, že mnohé z vás může tahle inspirace odradit.

Ukázka:
Téměř jsem nemohla dýchat, když jsem spatřila tu rozkládající se zkázu kolem. Ocel a kameny. Sklo a dřevo. Zbořené zhroucené budovy. Naprosto zrezivělé převrácené vraky aut. To vše pokryté vrstvou černé zažrané špíny. Tu a tam se skrz trosky snažila prodrat na slunce nějaká houževnatá rostlina. Ve zničeném městě šplhaly do oblak už jen stromy, na nichž se sice podepsala zničená půda, ale jinak byly odhodlané přežít

Hodnocení: 5/5

Recenze psaná pro Literární svět.