pondělí 29. srpna 2016

Nalehko

Jak už název knihy napovídá, naši hrdinové čelí velké neznámé pouze s pasem, kreditkou a drobnostmi, které se jim vejdou do kapes. Užívají si dobrodružství plnými doušky a my jsme svědky jedné vzkvétající lásky a dovolené bez plánů.

Clara a Jeff se poznali na seznamce, jsou úplně rozdílní, naprosté protiklady a přesto si rozumí a společné dobrodružství prověří jejich vzkvétající vztah.

Jeff - extrovert, univerzitní profesor, dobrodruh, který žije okamžikem. Je to takový provokatér, má rád nepředvídatelnost a volnost

Clara - introvert, přes dva roky se stranila společnosti a překonávala existenciální krizi, která ji postihla, teď je otevřená novým možnostem, citlivá, ostýchavá

Po několika týdnech našeho rodícího se milostného vztahu jsme si udělali test osobnosti, který potvrdil mé podezření, že jsme diametrálně odlišní: on je průbojný alfa typ, který dokáže okouzlit i vrata, aby vypadla z pantů, zatímco já jsem tichý snílek, který se za každou cenu vyhýbá konfliktům.

Společně procestovali několik zemí například Řecko, Anglii, Skotsko, Chorvatsko nebo třeba Maďarsko. Čtenáři jsou svědky několika patálií, ale i žertíků a nezapomenutelných zážitků. Velkou roli zde sehrála náhoda, naši hrdinové do poslední chvíle netušili, co je čeká. Neměli domluvené přespání, neměli náhradní oblečení, prostě žili z minuty na minutu.

Na rozdíl od Jeffa, který by si pravděpodobně zdříml i během koncertu Rammsteinu, jsem strávila většinu letu přes Atlantik ve snaze složit tělo do tvaru origami, který nebrání přítoku krve do údů, čímž jsem si vysloužila jen měkký spánek a ztuhlý krk.

Kniha je psána z pohledu Clary, která píše příběh podle pravdivých událostí.  Autorka zpětně sepsala zážitky z cest, bez "zbytečných" zavazadel. 
Autorčin styl psaní je vtipný, netradiční. Některé průpovídky mě opravdu rozesmály. Chvílemi jde o úsměvné čtení, v druhé chvíli autorka úplně obrátí a otevřeně mluví o své existenciální krizi. Obdivuji, že se nebála uvést věci na pravou míru, mě osobně tahle zpověď velmi pomohla alespoň zčásti pochopit, co cítí člověk, který trpí duševním problémem.

V průběhu kapitol Cara skáče od současnosti k minulosti a nazpátek. Postupně zjišťujeme, co hlavní hrdiny přimělo k této neobyčejné cestě.

Rané stadium upravenosti jsme už s Jeffem opustili a nyní, po pouhých čtyřiadvaceti hodinách, jsem začínala vzdáleně připomínat slavnou příšeru Žvahlavu z knihy L. Carrolla. Kořínky vlasů jsme měla ztmavlé mastnotou, z očí se staly potemnělé půlměsíce, šaty páchly jako staré otisky prstů na polštářích pro pasažéry a mé podpaží se pomalu začínalo měnit v Petriho misky plné baktérií.

Nalehko je taková všehochuť nedostanete jen cestopis, ani jen romantický výlet, ale nahlédnete do autorčina nitra a obohatíte se o znalost různých citátů. Dozvíme se i zajímavosti a postřehy ze světa, které se v běžném průvodci nedočtete. Kniha vám přiblíží i coachsurfing – jedná se o internetovou službu nabízející bezplatné ubytování.

„ Život je o důvěře. Dokud neučiníte vstřícný krok, nic se nestane. Ti, co nedůvěřují, od vesmíru nic nedostanou.“

Nemohu jinak, než takovéhle dobrodruhy obdivovat. Já bych bez pořádného kufru v žádném případě nikam nevyrazila. Já balím týden dopředu, všechno musím mít dvakrát zkontrolované a jsem známá tím, že mám vždy největší zavazadlo v okolí a to se snažím vzít jen to nejnutnější. :D


Děkuji nakladatelství Metafora za poskytnutí recenzního výtisku.


Hodnocení: 3,5/5

pátek 19. srpna 2016

Tohle léto jsme si byli souzeni

Léto, kdy jsme se potkali se díky malým rozměrům krásně vejde do tašky nebo kabelky a můžete si ho s sebou vzít třeba k vodě. Mně se kniha nejlépe četla na místním koupališti. Už obálka vás naláká na tu pravou letní pohodu a samotný příběh je prosycený létem.

Příběh je vyprávěn střídavě z pohledu Bryana a Cassidy, takže oběma je dán vlastní prostor. Oba protagonisté procházejí určitou krizí, kterou se snaží o prázdninách zažehnat brigádou na dětském táboře v přímořském městě Crest Haven.

„Nikdy jsem nevěřil těm kecům, že něčí přítomnost může rozsvítit celou místnost, ale když jsem ji uviděl, všechno jako by se zaostřilo. Všechno ve mně toužilo zamířit jejím směrem, toužilo, aby přišla blíž.“

Cassidy se ještě zcela nevzpamatovala z bolestného rozchodu. Nemůže uvěřit tomu, že ji to s Gavinem nevyšlo. A jelikož svého ex přítele nechce potkávat, rozhodne se, že celé prázdniny stráví u otce, u kterého už nějaký ten pátek nebyla. Doufá, že nové prostředí ji pomůže zapomenout a začít znovu.

Surfování pro mě vždycky bylo o uvolnění, nechával jsem myšlenky se volně toulat. Nedokázal jsem si představit, že budu surfovat s asistencí. Nemohl by to být ten samý pocit. Kdyby mě Wade nesl do vody. Lidi by čuměli na každý můj pohyb. Na to nejsem připravenej. Možná časem, možná nikdy, ale chci se rozhodnout sám. Moje podmínky. Moje prkno. Chtěl jsem to udělat pro sebe, ne pro ně.

Bryan je paraplegik (nemůže hýbat spodní polovinou těla), ochrnul nedávno a s novou situací se ještě nesžil. Skutečnost, že už nikdy nebude chodit, je pro úspěšného surfaře velká rána. Přes nepřízeň osudu mu zůstává smysl pro humor a Bryanovy vtípky jsou skvělým zpestřením knihy.

Každou kapitolou poodkrýváme více ze současnosti, ale zároveň zabrousíme i do minulosti našich dvou hrdinů. Zjišťujeme okolnosti, které svedly Cass a Bryana tohle léto dohromady.

A v tu chvíli, kdy natáhla ruku a pustila světlušku, jsem pochopil, že je mi úplně jedno, jestli je v Crest Haven na čtyři minuty, čtyři hodiny, čtyři dny nebo čtyři týdny. Chtěl jsem být součástí jejího života, poznat ji, a ať už máme vyměřený jakkoli dlouhý čas, bude to muset stačit.

Kniha mě zaujala paraplegickým hrdinou a tématem dětského tábora. Já sama jsem se minulý rok odhodlala a poprvé se přihlásila na pozici vedoucího a chtěla jsem si tuhle zkušenost s knihou oživit. Ale více než hlídání dětí jsem si užila pozvolné změny ve vztahu hlavních hrdinů a nechala jsem se unášet na vlně jejich zamilovanosti.

Léto, kdy jsme se poznali mohu doporučit  milovníkům young adult literatury jako prázdninové čtení. Já osobně jsem čekala od příběhu něco víc, mně tam prostě něco chybělo. 
Jde o letní oddechovku - takový milý, i když místy nudný romantický příběh plný slunce, moře, písku, bolesti, ale především lásky a přátelství.  

Robin Constantine je americká autorka, která se přestěhovala z Jersey na jih, aby mohla nosit žabky po celý rok. Ráda cestuje, jezdí na kole, jí pizzu a je velkým fanouškem Harryho Pottera. V Americe autorce vyšly ještě další dvě knihy The promise of amazing a The secrets of attractions.


Ukázka:

V určitých chvílích dokážu vykročit ze svého života. (Vykročit. Ha.) Jenže vždycky nakonec přišel okamžik, kdy mi můj mozek připomněl, že komunikace mezi ním a mýma nohama je poněkud na vodě. Že si může rozkazovat, jak chce, celý den, ale moje spodní půlka prostě neposlouchá, jako kdyby si nervy v nohách zacpávaly uši a prozpěvovaly lalalalalala, my tě neslyšíme. Jenže je to horší, nedá se to napravit. Nikdy nebudu znovu chodit. Dokonce ještě rok po nehodě mi ta věta připadala neskutečná.


Recenze psaná pro Literární svět. 

Hodnocení: 3,5/5

úterý 16. srpna 2016

Dačice - skvostná knihovna

V průběhu července jsem měla za úkol naplánovat výlet. Jelikož ráda procházím hrady a zámky a ještě raději čtu, vyhlédla jsem si na internetu zámek Dačice, který mě naprosto uchvátil svojí knihovnou. A bylo rozhodnuto.


Pro veřejnost jsou otevřeny dva prohlídkové okruhy, my jsme navštívili soukromé a reprezentační pokoje.

V prostorách zámku se nachází galerie i městské muzeum.


Prohlídka nebyla dlouhá, nejvíce času mi zabrala prohlídka ji zmiňované knihovny, kterou jsem opravdu dlouho obdivovala a ze zájmem fotila. A přiznávám, že jsem i trochu zdržovala, ale mě se nechtělo odejít.


Na fotografiích to není pořádně poznat, ale knihovna je opravdu veliká a nesmírně působivá. Tolik knih, tolik prostoru, ráj každého knihomola. Pokud budete mít tu čest vidět tenhle skvost na vlastní oči, tak pochopíte, co mě tak uhranulo. Fotky hodně zkreslují a v šeru a spěchu mi můj foťáček nechtěl zaostřit. 


Dozvěděla jsem se, že z celkového počtu něco přes 17 tisíc výtisků je jich v češtině pouze několik desítek.


Návrhářem interiéru této nádherné secesní knihovny je vídeňský architekt Hans Prutscher, který vybudoval i novobarokní zámeckou kapli. *                                                     zdroj



Celkově jsme prošli asi dvacet pokojů a prohlídka trvala 30 minut.


Zámek byl vystavěn v roce Oldřichem Krajířem z Krajku v roce 1591 a to v renesančním stylu. V 19. století, kdy byl zámek v dědictví Dalbergů prošel empírovou přestavbou. * zdroj


Dačice se nachází v Jihočeském kraji v okrese Jindřichův Hradec, pokud někdy pojedete kolem, určitě se zastavte a zajděte na prohlídku.

Byli jste někdy v Dačicích? Lákala by vás prohlídka zámku?

pátek 12. srpna 2016

Olympijský park Rio-Lipno 2016

9.8. jsem navštívila naprosto skvělý Olympijský park na Lipně. Z celodenního výletu jsem si odvezla spoustu zážitku a nemůžu jinak, než se o ně podělit, ještě teď jsem plná dojmů.

Klidně se přiznám, že nejsem sportovní nadšenec, tělocvik jsem na škole nesnášela, ale v parku jsem si to užila a to i přes fakt, že pršelo a některá stanoviště nebyla otevřená. Kdo navíc sport miluje, bude úplně nadšen.


Každý den jsou na programu jiné disciplíny a události, tudíž každý den je v parku jedinečný a neopakovatelný. Proto je důležité sledovat na internetu program a vybrat si své favority, na které se zaměříte. Jak už jsem psala, tak my si vybrali den, kdy nebylo zrovna pěkné počasí, na druhou stranu v parku nebylo tolik lidí a z toho vyplývá, že fronty nebyly tak strašné. Takže jsem v pohodě stíhala některá stanoviště navštěvovat vícekrát. Byla jsem do všeho tak zažraná, že si mě na určitých stanovištích už pamatovali.

Co vás čeká? Pravděpodobně  dlouhé fronty, ale zároveň i nevšední zážitek, který za trochu nepohodlí stojí. ;-)



Jednotlivé atrakce se většinou neplatí, (i když se objeví nějaká ta výjimka) platí se  parkovné, na Lipně mluvíme o 300 Kč za den.

V Olympijském parku najdete hrozně moc věcí a garantuji vám, že nebudete vědět, kam dřív skočit a co dřív vyzkoušet. I přes nepřízeň počasí nezoufejte, jsou zde i stanoviště pod stanem.

Tady je malá ochutnávka.







Já jako fanynka Hunger games jsem u lukostřelby nemohla chybět. :D Představovala jsem si, že budu jako Katniss střílet jeden šíp za druhým do středu terče. Stačí přece mířit ne? Ale spletla jsem se, byla jsem dokonce tak "šikovná", že jsem strefila terč soupeře, i když jsem mířila na ten svůj. No nic. :D



Hrozně dlouho jsem si lámala svoji hlavinku s otázkou - Jak se drží tágo? A konečně jsem to zjistila. :D Není to tak složité. ;-) U billiardu jsou hrozně milý a ochotní učitelé, kteří hru, postoj i úchyt naučili i mě (to už je co říct.)



Zkusila jsem i stolní tenis, strejda se mě snažil podporovat a měl se mnou svatou trpělivost, ale poté, co začaly míčky létat vzduchem - to vzdal a řekl mi, že si nepřišel zahrát badminton, ale pinčes.

Ale pozor, pozor! Vyhrála jsem zlatou medaili a to v šermu. To koukáte co? Stále tomu nemůžu uvěřit a to mě zdobí několik modřin, které mi to připomínají každý den a jsou více a více barevnější. Přesto asi šermování patří mezi nejzajímavější zážitky z parku.


Mezi hojně navštěvované atrakce bezesporu patří Palečkova skluzavka - nejdelší skluzavka v České republice, která je dlouhá 300 m.


Dále pak ČEPS JUMP. Pokud se nebojíte, můžete zkusit, jaké to je - letět volným pádem a dopadnout do připraveného nafukovacího polštáře a to buď z 6 a nebo 10 metrů.


Dále se můžete těšit na baseball, fotbal, střelbu, petanqué, stolní tenis, aerobic, karate, box, veslování, jachting, judo, jezdectví a mnoho dalšího. Dokonce můžete zjistit, co je to korfbal a jak se hraje. 

Jestli toužíte získat nějakou tu medaili, není nic jednoduššího, než si zajít zaběhat. Dráha je dlouhá 50 m a na konci zjistíte, jak dlouho jste běželi a ještě vás vyfotí.



Pokud nevíte, kam vyrazit, tak už neváhejte a zajeďte na Lipno, za tenhle nevšední zážitek to rozhodně stojí. Máte čas do 21.8.

čtvrtek 11. srpna 2016

Nové přírůstky

Dnes jsem konečně měla čas rozbalit si balíčky, které se mi za dva dny doma nakupily.

Začnu novinkou od Paseky, kterou se mi náhodou podařilo vyhrát v soutěži.


Už jsem ani nedoufala, že dorazí, ale nakonec s mírným zpožděním leží na mém stole.


Od autora jsem zatím nic nečetla, takže nemám představu, jak se mi bude kniha líbit a co od ní čekat.




Anotace:

New York zasáhne katastrofální bouře a převrátí naruby město i život jeho obyvatel. Je to začátek vlny „podivna“, která změní tvář celého světa a promění ho v bojiště nadpřirozených sil. Během následujícího tisíce a jedné noci – dvou let, osmi měsíců a osmadvaceti dnů – se v zápase o všechno utká dobro a zlo, světlo a temnota. Zachrání civilizaci s jejími sny, ambicemi i obyčejnými lidskými životy princezna džinů Dunia se svými potomky, počatými před dávnými časy a nyní povolanými do války proti zákeřným běsům? Nespoutaný příběh inspirovaný poetikou orientálních pohádek i dobrodružných ság moderní popkultury, vyžaduje ochotu poddat se autorově bezbřehé imaginaci. Svérázným způsobem však odráží i rostoucí výbušnost a nepředvídatelnost světa, který nás reálně obklopuje.



A pak jsem si musela pořídit knihu, kterou někteří blogeři hodně chválili.



Myslím, že tato kniha bude skvělou volbou pro letní čtení. Rozhodně se do příběhu, co nejdříve pustím. Jen co dočtu novinku Nalehko.



Anotace:

Podle kluků na fairfieldské akademii existují dva druhy holek – ty na trvalý vztah a ty na nezávazné randění a užívání si. Sedmnáctiletá Alyssa je rozhodně ten první typ – a upřímně touží to změnit. A tak zahájí svou radikální proměnu, jejímž cílem je Justin Carter, největší krasavec a lamač dívčích srdcí. A aby si jí vůbec všimla a ona se zařadila mezi oblíbené holky na randění, přemluví svého kamaráda Brandona, populárního sportovce, aby předstírali, že spolu chodí. Zprvu nevinná hra na šťastný pár postupně přerůstá v něco mnohem víc – v něco, co navždy může zničit jejich dlouholeté přátelství i Alyssinu snahu stát se někým jiným.

Nový příběh od autorky oblíbeného Mého sladkého šestnáctého století! Tentokrát však nepůjde o cestování časem, ale středoškolský příběh ze současnosti.

Nemáte s některou z těchto knih zkušenost? :)

úterý 9. srpna 2016

Knižní přírůstky - červenec

Za měsíc červenec mi přibylo krásných třináct knih. :)

Začnu milou výhrou z knižního blogu, kde jsem si z nabízených knih vybrala první díl série Šepotání, uvidíme zda jsem si vybrala správně. :D


K narozeninám jsem dostala tyhle čtyři kousky. :) Konečně mám doma Labyrint, ten jsem si plánovala pořídit už dávno.


Od Metafory mi přišel recenzní výtisk knihy Nalehko. Zrovna ho čtu. :) 


Byla jsem vybrána, abych udělala recenzi na Stínovou královnu. Která byla prostě skvělá.


V knihovničce mi přibyla i letní novinka Léto, kdy jsme se potkali - letní, pohodové, romantické čtení.


Nové vydání známé Alenky v říši divů. Dosud jsem tenhle příběh nečetla, ale když už mám knihu doma, tak snad se to brzy změní. :D


Skvělý Martinus mi poslal Uvnitř mé hlavy a knihu Jeden plus jedna - další skvělá kniha od Jojo Moyes





Taky jsem musela doplnit sérii a přidat do knihovničky Dceru. A za chvíli už vychází Šťastně až navěky. 


A nakonec tajemný příběh Nocte s šokujícím koncem.


Jaké knihy v červenci přibyly vám?

sobota 6. srpna 2016

Co mě zaujalo v srpnu

V srpnu mě láká poměrně hodně knih, až jsem byla překvapená kolik zajímavých kousků plánují nakladatelství vydat.

Zdroj
Hrdina
Samostatný příběh od autorky oblíbené série Dublin Street. Pro Alexu Hollandovou byl vždycky hrdinou její otec… dokud nezjistila, že ona a její matka nebyly jedinou rodinou, kterou měl. Zrazená a nejistá se snaží aspoň uspět ve své profesi, ale když má v popisu práce schůzku s Cainem Carrawayem, povolí jí nervy. Tenhle nádherný, úspěšný muž je s její minulostí až příliš spojený. Jak se tedy vlastně stalo, že kývla na jeho nabídku stát se jeho asistentkou? Přestože Caine není právě vzorný šéf, navzdory minulým i čerstvým sporům je to k sobě začíná táhnout.





Zdroj


Nedej se
Nedej se je příběh duchařský, milostný i detektivní. Je v něm přesně tolik líbání a povídání, kolik v knížkách Rainbow Rowellové čekáte – ale mnohem, mnohem víc nestvůr. Staletá proroctví předpověděla příchod Největšího mága, který díky své obrovské moci zachrání kouzelnický svět před ničivým zlem. Smůla je, že Simon Snow je nejhorší Vyvolený, jakého kdy kdo vyvolil. Svými kouzly většinou nadělá víc škody než užitku, a tak se radši ohání mečem a čarování nechává na své nejlepší kamarádce. Svět, který má zachránit, nad ním ohrnuje nos. A v boji s tajemným Zlořádem Pletichou se Simon za posledních sedm let taky moc nevyznamenal.

Teď ho čeká poslední rok na Watfordské škole magických umění – možná taky poslední rok jeho života – a on si ho nenechá zkazit ani tím, že mu jeho příšerný, zákeřný, nafoukaný upírský spolubydlící Baz nejspíš přebral holku.
Jenomže Baz udělal něco ještě záludnějšího. Beze stopy zmizel. A Simon nebude mít klid, dokud téhle záhadě nepřijde na kloub.




Zdroj
Pozůstalí
Pozůstalí Toma Perrotty přinášejí myšlenkově pronikavý pohled na společnost zasaženou nevysvětlitelnou událostí. Poté co 2 % celosvětové populace náhle beze stopy zmizí, se zbytek lidstva zoufale snaží pochopit, co se stalo, a hlavně, co bude následovat. Perrotta ve svém bestsellerovém románu, jejž vysoce ohodnotil mino jiné i Stephen King, originálně rozpracoval představu biblického Nanebevzetí, během nějž jsou v okamžiku spaseni všichni praví křesťané, zatímco ostatní nevěřící jsou ponechání napospas světu, stíhanému pohromami, než nastane konečná apokalypsa. Ale co to znamená, když si Bůh (byl-li to on) vzal vedle křesťanů i muslimy, buddhisty, nebo dokonce alkoholiky a zvrhlíky? Na příběhu lidí z newyorského předměstí ukazuje, jaké důsledky může mít událost, jež popírá veškerou racionalitu; jaké extrémní a fanatické reakce vyvolává, jak nebezpečné démony v lidech probouzí. Zároveň se nevzdává naděje, že i uprostřed všeobecného šílenství se najdou lidé, kteří neztrácí hlavu a dokáží zabránit nejhoršímu, jímž je naprostá ztráta smyslu pro elementární lidskost.





Zdroj

Stránky světa
Furia Salamandra Faerfaxová žije ve světě knih. Sídlo její rodiny v sobě ukrývá nekonečnou knihovnu. Do jejích hlubin se Furia vydává pátrat po jednom velmi speciálním svazku: své vlastní dušeknize. S ním ovládne sílu a magii slov. Ale netuší, jak smrtelné nebezpečí se nad ní vznáší. Každá kniha má totiž i své tajné stránky. Její rodinu ohrožuje mocný nepřítel – a jde po krku i jí. Musí se vydat do Libropolisu, města ztracených knihkupectví, ovšem nebude to snadná cesta. Boj proti vládcům bibliomantiky právě začíná!



Zdroj

Tulák
Osamělá pouť němého hrdiny. Strhující debut z originálního temného světa plného démonů a ztroskotaných létajících lodí.

Po více než tisíc let střežili Andělští rytíři Trhlinu, avšak jak generace míjely a žádné nebezpečí se neobjevilo, jejich pozornost ochabovala. Nakonec se nechali ukolébat. Když se jednoho dne z Trhliny vyvalilo mračno démonických stvoření, zastihlo rytíře naprosto nepřipravené. Lidstvo svedlo bitvu a prohrálo. Rytíři padli. Nestárnoucí vůdci se stáhli do mlčenlivého exilu. Lidé žijí v područí démonických vládců. Už není naděje. Je jen Tulák.

Tulák je zničený, zlomený muž: nemá jméno, nemluví. Nese však vzácné břemeno, na němž závisí osud lidstva.




Zdroj

Šťastně až navěky
Kniha povídek ze světa Selekce, v níž se hlavními postavami stávají princ Maxon, strážce Aspen, účastnice selekce Marlee nebo současná královna.
Než se America přihlásila do Selekce, jiná žena musela projít touto soutěží, aby se stala královnou. Aspen nikdy nevěřil, že se vymaní z chudoby, která provázela všechny příslušníky jeho kasty. Avšak poté, co se stane strážcem, dokáže, že kasty nemusí určovat lidskou budoucnost. Marlee Tamesová se přihlásila do Selekce a prince Maxona zbožňovala, ale nikdy by si nepřipustila, že se může zamilovat i do někoho jiného. Princ si nikdy nemohl vybrat, co bude dělat – o všem rozhodoval jeho otec, ale nyní nastal okamžik, kdy vše musí vzít pevně do svých rukou.

Titul navíc obsahuje bonusové scény, epilog, mapy a ilustrace.



Zdroj

Dvůr trnů a růží
Úžasný a mrazivý příběh na motivy příběhu Krásky a Zvířete.

Když devatenáctiletá lovkyně Feyre zabije v lese vlka, odvleče ji podivný tvor do svého doupěte, které se ukáže být jiným světem. Tam zjišťuje, že únosce není zvíře, ale Tamlin – jedna z nesmrtelných bytostí, které kdysi vládly světu. Nenávist se postupně mění v lásku a Feyre musí přijít na způsob, jak zachránit tajuplný svět i svého únosce.¨



Co plánujete číst v srpnu vy? Zaujala vás nějaká kniha z výše uvedených?

čtvrtek 4. srpna 2016

Přečtené knihy červenec

Za měsíc červenec se mi podařilo přečíst šest knih a jeden komiks.


1. Stínová královna


Tady není o čem přemýšlet, Stínová královna si zaslouží první místo. Moji nadšenou recenzi najdete zde.
Bylo nebylo jedno království, kde spravedlivě vládl král se svou milovanou ženou a dvěmi dětmi. Země vzkvétala do té doby, než se stala strašná nehoda a královna přišla o život. Král si vzal za manželku Irinu a tím se všechno změnilo. Irina totiž byla mocná čarodějnice - marduška, která chtěla celou Havraní říši zotročit. Pomocí kouzel začala ovládat všechny v její blízkosti, její počínání však odhalila mladá princezna Lorelei, která od té doby utíká před Irinou a snaží se procvičovat magii a vymýšlet plán, jak získá svoji říši zpět a zničí královnin zhoubný vliv. 

Hodnocení: 90%



2. místo Jeden plus jedna

Na Jeden plus jedna jsem se už dlouho těšila. Od úžasné autorky Jojo Moyes jsem četla všechny její knihy, které mohu jen doporučit. Jojo umí vdechnout příběhu tolik emocí a citů, že nemůžete knihu odložit.
Příběh vypráví o  sympatické rodině ve finanční tísni a Edu Nichollsnovi, kterému hrozí pobyt ve vězení, protože poskytl interní informace o firmě, ve které pracuje. Nedomyšlené činy způsobí, že  osud svede  tyto hrdiny dohromady a začíná tak bláznivá jízda za lepšími zítřky.
Recenze zde.

Hodnocení: 85%


3. místo Dám ti slunce



Na knihu mě nalákaly kladné recenze. A i když jsem od knihy očekávala všelicos, stejně mě překvapila. Byla prostě svá, jiná, originální, zvláštní. Chvílemi jsem byla nadšená, chvílemi jsem byla v šoku. Popravdě ještě teď tuhle knihu zpracovávám a pořádně nevím, co si o ní myslet. Každopádně dojem na mě udělala.

Hodnocení: 79%


4. místo Uvnitř mé hlavy




Zajímavá kniha s originální hlavní hrdinkou, která trpí schizofrenií, paranoiou a trápí ji bludy a halucinace. Alex to v životě nemá vůbec lehké, díky její chorobomyslnosti má nutkání prohlížet jídlo, zda neobsahuje jed nebo štěnice, také musí kontrolovat okolí, jestli ji nepronásledují komunisté. Prostě Uvnitř mé hlavy je kniha, která je napsaná z humorem a i když popisuje závažné téma, tak se deprese rozhodně bát nemusíte.
Recenze zde.

Hodnocení: 78%


5. místo Dcera



Volné pokračování série Selekce opět nezklamalo a vsadilo na krásnou obálku (už kvůli ní jsem chtěla tuto knihu domu, krásně se mi vyjímá v knihovničce)
Celý příběh je vyprávěn z pohledu princezny Eadlyn, takže víme, co si o celé Selekci vlastně myslí a jak vnímá jednotlivé nápadníky.  A i když ze začátku vůbec nevěřila, že ji Selekce může přinést lásku, brala ji jako takovou nutnou frašku. Tak postupem času, když se s jednotlivými účastníky blíže poznává, dochází k pozvolné změně nejen jejího charakteru, ale i citů a názorů.
Recenzi najdete zde.

Hodnocení: 60%


6. místo Nocte




Nocte je tajemný, zamotaný příběh plný smutku, zoufalství, ale i naděje a nehynoucí lásky. Je to příběh o sourozenecké lásce. Calla a Finn jsou dvojčata. Na rozdíl od Cally je Finn duševně nemocný, vidí démony, v hlavě slyší hlasy a trpí nespavostí.
Myslím, že mnohé překvapí moje hodnocení knihy. Ale já jsem měla velké očekávání, které bohužel nebyly zcela naplněny. Příběh dvou blízkých sourozenců mě chvílemi nudil, na můj vkus tam bylo hodně nicneříkajících momentů, které jen vyplňovali čas, než dojde k tomu velkému rozuzlení - pravdě, která všechno změní. Asi proto, že už jsem četla podobnou knihu, tak mě závěr  tolik nešokoval.

Hodnocení: 57%





A nakonec tu mám grafický román Stmívání - 1.díl
Nebudu lhát, tohle dílko jsem prolistovala během dne. Už před nějakým časem jsem si ho na buxu objednala za symbolickou cenu 9 Kč a nějak jsem v červenci dostala chuť znovu se ponořit do příběhu Edwarda a Belly. Ať si každý říká, co chce, já sérii Stmívání mám ráda. A tenhle komiks obsahuje nádherné ilustrace, díky kterým mi příběh ožíval před očima. Tenhle komiks mi zpestřil odpoledne.