pátek 10. února 2017

Zahnaná do kouta


zdroj
V pasti je prvním dílem plánované trilogie. Děj je opravdu překvapivý, nabitý napětím a především originální.

Kniha nabízí nejen nezvyklé prostředí, ale i hrdiny. Je rozdělena na tři části. Příběh se odehrává během pouhých tří měsíců. Každý měsíc přináší nové informace, které jsou dávkované v krátkých kapitolách.

Tma poskytuje úkryt. Úkryt před studem, který pronásleduje Aglu. Úkryt před strachem, který pronásleduje ji.

Vypravěč skáče od jednoho hrdiny k druhému a tím se ještě více oživí děj. Protože netušíme, co nás čeká na další straně, jestli se dostaneme do hlavy malému Tomasovi, jehož rodiče se hádají, nebo se dozvíme, jak se cítí matka, která je zahnaná do kouta, či se zaměříme na celníka, který je před důchodem a stará se o nemocnou manželku nebo jestli si přiblížíme osud ženy, která se nevyzná ve svých pocitech a které hrozí vězení.
Taková nesourodá směsice lidí, každý z nich má svoje tajemství a každý nese své břímě.


Od té doby, co se chytila do pasti, má pocit, že nad sebou musí mít naprostou kontrolu a nesmí ztratit soudnost.

Mně osobně se kniha četla skvěle, hned první kapitolou mě vtáhla do děje a já ji nemohla odložit, dokud jsem se nedostala na konec. Autorka si musela poctivě vyhledávat informace o pašování drog, praktiky popsané v knize jsou opravdu barvitě popsány a autorka se podělí hned o několik triků týkajících se nelegálního obchodu.

Když se teď nad tím zamýšlí, nakládala tak se svým životem skoro vždycky. Celou dobu se nechávala unášet proudem jako kus dřeva a čekala, kam ji donese.

Lilja Sigurðardóttir sáhla po zajímavé a nevšední hlavní hrdince, které se ze dne na den zhroutil svět. Kvůli milence přišla o manžela a o syna, který se dostal do péče otce. Sonja byla na dně, úplně bez prostředků a hodně zranitelná. V nelehké situaci spadla do předem připravené pasti. A z odpovědné domácí hospodyňky se stala uznávanou pašeračkou drog. Začala žít v neustálém strachu, že ji chytí při činu a půjde do vězení, ale ještě víc se bála toho, že někdo z těch podlých a nebezpečných lidí, pro které pracuje, ublíží jejímu milovanému synkovi.

Sonja je nucena dělat to, co nechce. Je držena v šachu. V milostném životě si nevede o nic lépe -  stále dokola řeší milostné drama. Žena, kvůli které přišla o rodinu je vystrašená, konzervativní a nedovolí si přiznat, co doopravdy cítí - sžírají ji výčitky svědomí, že může za rozpad rodiny a zároveň se nesmírně stydí, že by se mohl jejich nevšední vztah dostat na veřejnost.

V pasti je skvěle napsaný a navíc napínavý islandský krimi thriller, který vás pohltí. Každou kapitolou se příběh komplikuje a zamotává a konec první části je nenadálý. Teď jen čekat na pokračování.

zdroj
Lilja Sigurðardóttir je islandská autorka, která je přirovnávaná k Danu Brownovi. V roce 2009 vydala svoji prvotinu Spor. Lilja se věnuje i dramatické tvorbě například dílem Velké děti. Také má na svém kontě kriminální román Odpuštění.

Ukázka:
Když se ocitla v pasti, vyčítala si zpočátku, jak ji buší srdce, jak je napjatá a jak se následně dostaví úleva, ale teď už věděla, že takovou práci není možné dělat, pokud si člověk napětí neužívá. Kdo ten tlak neunese, začne se třást a těkat pohledem kolem sebe a tím se prozradí. Kdo to chce vydržet, musí být jako ona: vyrovnaný, celkem běžného vzhledu a s nezvykle pevnými nervy. Také neuškodí být obezřetný. Obezřetnost je nejdůležitější.

Hodnocení: 4,5/5

Děkuji nakladatelství LEDA za poskytnutí recenzního výtisku.




10 komentářů:

  1. Moc pěkná recenze :) Kniha zaujala, už ji mám zamluvenou v knihovně :D

    OdpovědětVymazat
  2. Knihu mám doma, před pár dny jsem ji dočetla.. Moc dobře se četla, rozhodně bych ji doporučila dál.. i když Dana Browna jsem v tom hledala marně ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím, četla se skvěle. :) Browna nejspíš částečně objevíš v jiných autorčiných knihách. :D

      Vymazat
  3. Pěkná recenze, mám ji na wishlistě a doufám, že se k ní brzo dostanu, ale to ji musím teprve koupit :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. :) Tak sirovnou počkej na vydání celé série, já jsem teď akorát napnutá, jak to dopadne. :D

      Vymazat
  4. Pěkná recenze! Zaujala mě a asi se po ní podívám :D

    OdpovědětVymazat
  5. Hezká recenze! :-)
    Knížku bych si ráda také přečetla, ale nejsem si jistá, jestli se k ní někdy dostanu :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To znám. :D Také mám stále se prodlužující seznam knih, které bych si ráda přečetla. :)

      Vymazat