pátek 10. března 2017

Přátele si drž blízko, nepřátele ještě blíž!

zdroj
Zrada je pokračováním napínavé trilogie s názvem Univerzita výjimečných a stejně jako u prvního dílu budete při čtení zadržovat dech, protože hrdinové budou v neustálém nebezpečí. Zradit může každý a důvěra se nemusí vyplatit.

Tehdy jsem nevěděla, jak je ten pocit štěstí vzácný. Jak svobodná jsem si přišla, ani jak rychle jsem si měla uvědomit, že nic v mém životě není tak, jak jsem si myslela. Že jsem v pasti.

Příběh se opět odehrává v budoucnosti ve Spojených státech amerických. Svět se stále vzpamatovává z války a ničivých katastrof. Půda je kontaminovaná, řeky jsou znečištěné, stavby zbořené a lidé se snaží vytvořit Zemi zase obyvatelnou. K tomu jsou určeni absolventi univerzity, protože pouze jim je dovoleno vládnout a vynalézat.

Hlavní hrdinkou je i nadále Malencia Valeová, která už v předchozím díle prokázala svoji odolnost, vynalézavost inteligenci. Ani tentokrát nemůže polevit ze své ostražitosti, ale naopak musí použít všechny své schopnosti a dovednosti, aby se udržela mezi těmi, kteří uspějí.

Zmocnila se mě hrůza. Hrůza, že jsem se rozhodla špatně. Že jsem měla hodně rychle utéct někam hodně daleko. Že mí spolužáci ze státní správy si všimnou strachu, který mi jistojistě koukal z očí. Že vynesou svůj rozsudek. Že selžu.

Všem, kteří přežili tvrdé Testování, byla vymazána paměť a na hrůzy kterým čelili, si nepamatují. Všichni bezstarostně navštěvují semináře, které je mají připravit na závěrečnou Zkoušku. Podle dosažených výsledků budou studenti univerzity rozděleni do jednoho z pěti oborů. Cia má před ostatními výhodu, než ztratila vzpomínky, nahrála si vše do přenosného komunikátoru. Zprvu nechtěla věřit tomu, co slyšela. Příčilo se jí, že by její spolužáci mohli provést takové věci a že učitelé něco takového dopustili. Rozhodla se sesbírat důkazy, aby mohla odhalit pravdu. Navíc musí zvládat školu, stáž, testy i zkoušky, protože ti, co neuspějí, mizí. Hrdinka je v neustálém nebezpečí. Chyba může znamenat smrt, protože selhání se netoleruje.

Jen skutečnost, že si o něčem myslíme, že to je pravda, z toho pravdu ještě nedělá. Dojem je téměř stejně důležitý jako realita.
Zrada je opravdu napínavý dystopický příběh, plný teroru, stresových situací, nebezpečí, vědomostí a soupeření odehrávající se v univerzitním prostředí, kde se skupina dětí snaží ze všech sil zajistit si své místo na světě.  Jedinou chybou v příběhu je fakt, že autorka v některých ohledech „kopíruje“ známou trilogii Hunger games.

Joelle Charbonneau je americká autorka, která ve svém volnu dává soukromé hodiny zpěvu. Její série Univerzita výjimečných se řadí mezi bestsellery New York Times. V březnu vyjde v České republice  autorčina kniha Stačí jen chtít, což bude detektivní thriller v žánru young adult.

Ukázka:

Stálo to za to? Ano, mnoho životů bylo zachráněno, ale co životy těch, kteří zemřeli? Historie nás učí, že pokrok si často žádá oběti, co je to ale za pokrok, když stojí na životech těch, kterým má pomáhat? Pohlédla jsem ke slunci. Za pár hodin mělo zapadat. A ačkoli jsem se toho o Tosu za posledních pár měsíců dozvěděla hodně, neznala jsem ho dost dobře na to, abych si v jeho ulicích byla jistá v noci. Došlo mi, že pokud chci zmizet a mít nějakou šanci na útěk, musím to udělat hned.

Hodnocení: 5/5

Recenze psána pro Literární svět.

8 komentářů:

  1. Moc hezká recenze! První díl Univerzity jsem četla už před hooodně dlouhou dobou, a proto jestli se pustím do dvojky, tak si jedničku musím přečíst znovu. V té době jsem četla ještě jednu tematicky podobnou knihu a trochu se mi pletou dohromady. Ale Zrada vypadá tak lákavě! Měj se krásně! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pochvalu. :) Taky jsem musela čekat na druhý díl, ale stačilo mi pár stránek a byla jsem opět v obraze. :D Už se nemůžu dočkat třetího dílu. :)

      Vymazat
  2. Moc povedena recenze. Strasne rada ctu i ty recenze na knihy, ktere nikdy cist nebudu. Kdyz jich přečtu třeba deset,mam pocit, ze tu knihi alespon znam :))

    OdpovědětVymazat
  3. Já jsem se ještě nedostala ani k prvnímu dílu, ale do budoucna to mám určitě v plánu (jako spoustu dalších knížek, jejichž výčet začíná být pomalu, ale jistě nekonečný). Vzhledem k tvému vysokému hodnocení bych se ale měla nejspíš pohnout :)

    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jelikož jsem velikou fanynkou Hunger games, tak mám pro příběhy s podobnou tématikou slabost. :) Přesto doufám, že se ti Univerzita výjimečných bude líbit. :)

      Vymazat
  4. Hunger games mám strašně ráda, ale k Univerzitě výjimečných jsem se ještě nedostala, asi bych to měla napravit co nejdříve :)

    OdpovědětVymazat