pondělí 1. května 2017

Medová smrt


zdroj
Příběh o jedné neobyčejné generaci žen, kterou velmi ovlivnila druhá světová válka. Silný příběh plný odvahy, strachu, nespravedlnosti a bolesti.

Moc se mi líbí fakt, že autorka knihu nezaškatulkovala jen do jednoho žánru, ale naopak žánry mísila a spojovala. Čtenáři tak namíchala mix, který postupně dávkuje napětí a dává hold ženám odboje za druhé světové války, které projevily neohroženost a zápal pro věc, chtělo to mnoho kuráže a přesvědčení pracovat proti režimu.

To je podivuhodnost života, že lidé vždycky vycítí dobro, zatímco instinkt zpozorování zla oproti tomu skoro vždycky selže. Možná proto, že síla dobra neobsahuje žádnou faleš, zatímco zlo se pokrytecky blíží, až někoho chytí do své sítě a ten ani nepostřehne, že už se do oné sítě dávno beznadějně zamotal.

Román Medová smrt je složený z pěti částí, ve kterých se střídá minulost se současností. A na konci příběhu dojde k vzájemnému propojení a pochopení osudů postav a odhalíme dlouho ukrytou pravdu, z které mrazí.

Děti byli pro Gustava důkazem, že existuje přirozený rozum. Dospělí zase důkazem, že člověk dokáže převrátit i jednoduchou pravdu tak, že pak nikdo neví, jaká byla původně. A z toho vznikají války.

Autorka častokrát upozorňuje na nesmyslnost války a na fakt, že přináší jen zkázu. V Medové smrti jsem si poznamenala několik citátů, které mě svým antimilitarismus zaujaly. Jedná se o knihu, ve které mají hlavní roli ženy, které i přes nepřízeň osudu nepřestaly bojovat za to, čemu věří.

 Zvířata byla vždycky chytřejší než lidé. Neznají ješitnost a rozdělování ras, netrpí touhou po vlivu, neusilují o moc a nikdy nezabíjejí z nenávisti nebo odlišnosti.

Rámec celé Medové představují kapitoly z přítomnosti, ve kterých mladá hrdinka Felicity oddaluje velkou životní změnu, protože hledá svoji matku. Nachází ji v Římě, kde společně hledají stopy k odkrytí rodinných dějin, které jim změní život.  Ovšem stěžejní a nejnapínavější část děje probíhá v kapitolách věnovaných minulosti (kterým byl dán právem větší prostor). Přesuneme se do Mnichova roku 1923, kde žije nadaná a krásná sopranistka Elisabeth Malpran se svým milovaným manželem a dvěma dětmi. Rodinné štěstí zahalil obrovský mrak v podobě Hitlerovi politiky a silné nenávist k židům. Židé to měli v Německu neskutečně těžké, jejich situace se stávala životu nebezpečnou a tak nezbývala jiná možnost než z Německa navždy odejít a tím se zachránit. Jenže toto přání se ukázalo jako téměř neproveditelné. Při pokusu o emigrace se Elisabeth ztratil milovaný manžel i děti. Zlomená a vystrašená žena dělala vše, co bylo v jejích silách, aby získala rodinu zpět. Elisabeth byla vážená dáma, kterou kdejaký chlap toužil získat, svoji krásou a úžasným hlasem k sobě přilákala i nebezpečné muže. V průběhu druhé světové války si toho tato rodina hodně prožila a na vlastní kůži pocítila vlnu antisemitismu a bezmoci.

V říjnu roku 1923 stál bochník chleba padesát osm milionů říšských marek, lidé chodili nakupovat s kolečkem plným bezcenných bankovek a zpátky si nevezli skoro nic.

V průběhu knihy dochází k výměně hlavních hrdinek, do popředí dění se dostává Deborah (Elisabethina dcera), která prochází ještě výraznější změnou charakteru, než tomu bylo u její matky. Z naivní, divoké dívenky se stává soucitná a zároveň odvážná bojovnice. Přesto mě osobně nejvíce zaujala postava Marlen (kamarádka Deborah), kterou jsem si okamžitě oblíbila. Marlen prokázala neskutečnou odvahu a sebeobětování.  Proto jsme velmi ráda, že se autorka v druhém dílem rozhodla psát právě o této sympatické a nezdolné postavě.

V příběhu nalezneme silné momenty a úseky, z kterých mrazí. Úzkost a strach autorka přenesla i k čtenářům. Můžete nahlédnout do života spořádané židovské rodiny, která byla vlivem německé agrese zničena.

zdroj

Nacisté stvrdili to, před čím varoval a proti čemu všechny ty roky bojoval. A sice, že jsou fanatické, bezprávné stvůry bez morálky a že nikdy nevybudují právní stát ale smrtící diktaturu.

Medová smrt čtenáře obohatí i o historická fakta  - popisující nástup Hitlera k moci. Německo bylo po válečných reparacích zadlužené a zranitelné, špatná životní situace obyvatel volala po nápravě a Hitler využil své šance a během chvíle se vyšplhal po společenském žebříčku úplně nahoru a svými názory si podrobil národ. Ve zkrácené a očesané verzi si připomeneme historické události i některé významné osobnosti.  
(Autorka v závěru upozorňuje, že některé postavy jsou fiktivní, vytvořené speciálně pro tuto knihu, aby do příběhu zapadly.)

Vydejte se na cestu plnou odkrývání tajemství a rodinných dramat. Medová smrt vás provede nejenom válečným Německem.

Ukázka:
Chybělo cokoliv, co by zmírnilo lidské utrpení: lékaři a sestřičky, lůžka, deky a obvazy, rychle docházely léky a prostředky proti bolesti. Jen mrtví a zranění, od plynu osleplí nebo lidé se zmrzačenými končetinami vůbec nedocházeli. Křičeli, utíkali, prosili – beznadějně. Hrůzostrašné naříkání bolestí a zoufalstvím. To je skutečný hlas války, pomyslel si Gustav. Hlas, který by měli slyšet všichni nepolepšitelní místo nadšeného volání Ať žije císař, řinčení zbraní při pochodování, jásajícího loučení, házení květin, a dalších znaků falešného zaslepeného vlastenectví.  

Hodnocení: 4/5

Děkuji nakladatelství Omega za poskytnutí recenzního výtisku. Knihu si můžete objednat v Knihkupectví Dobrovský.

4 komentáře:

  1. Tahle kniha vypadá prostě skvěle a já si nechala ujít :D Klasika :D Hele jak dlouho jsi čekala, než ti kniha přišla :D Já mám mít Hřbitůvek od Omegy a napsat recenzo do 15.5. ale ještě mi ani nepřišla :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kniha mi přišla asi týden po ukončení recenzního konkurzu. :) Někdy to trvá delší dobu, ale neboj se, knížka dorazí. ;-)

      Vymazat
  2. To zní dost zajímavě. Já mám moc ráda tyhle knížky, kde se různě střídá třeba minulost s budoucností a tak. Jsou takové živější a nemá to šanci spadnout do stereotypu. :)

    blog Days of Daysy

    OdpovědětVymazat