sobota 30. prosince 2017

Moderní jóga od A do Z


Moderní jóga od A do Z je kompletní průvodcem, který vás provede současnou jógou. Průvodce, vás zasvětí nejen do tajů jógy, ale i meditace či regeneračních ásan.

Některá cvičení budou klást nároky na hranice vašich možností. Budou vyžadovat odvahu a stanou se tak jakýmsi zrcadlem odrážejícím to, jak dokážete posouvat zdánlivě pevné hranice…

 Součástí je i několik slov autorky o józe, nechybí vyznání Christiny Brownové k jejímu vztahu a citu k této disciplíně, která má kořeny ve staré Indii. Nechybí ani doporučení týkající se cvičení (dozvíme se rady a typy ohledně disciplíny nebo třeba pauzy), popsané jsou i jednotlivé přínosy jógy. Autorka vysvětluje, proč se vlastně zaměřila na nový fenomén moderní jógy a konečně následují i samotné kapitoly, které obsahují jednotlivé podrobně popsané cviky.

Tahle publikace je vhodná nejen pro začátečníky, ale i zkušené jógíny. Objevíte zde mnoho cviků a technik, které zapracují na vaší pružnosti, díky nim alespoň na chvíli zapomenete na starosti a ulevíte si tak od stresu a zklidníte mysl.


Do Moderní jógy A do Z se vešlo opravdu mnoho rad, postřehů a návodů. Jedná se o souhrnné dílo, které je dobře zpracované a vše je zde dopodrobna vysvětleno. Nechybí názorné obrázky ani užitečné popisy. Tento průvodce je neocenitelným pomocníkem ve světě moderní jógy.

Využijte cvičení jógy k posilování vlastní intuice. Každý den máte spoustu buněk, které jste včera neměli. V podstatě to znamená, že máte nové tělo.

Text spolu s obrázky je rozložen na 400 stránkách a skládá se ze čtyř částí – aktivního cvičení, klidového cvičení, jógy mysli a úvodní části, která je složená z přínosů jógy (jak její popularita den ode dne roste a sílí).



 Já osobně jógu rekreačně cvičím v pohodlí domova už nějaký ten pátek. Ovšem tato publikace mi zase ukázala nové pozice a dozvěděla jsem se opět něco nového. Velmi jsem uvítala podrobný a srozumitelný popis jednotlivých cviků s názornými obrázky – díky kterým jsem jednotlivým pozicím lépe porozuměla a snadno zopakovala.

Výsledky se dostaví, pokud budete cvičit pravidelně, s odhodláním, zájmem a nadšením.

Správnému dýchání v józe je věnována celá kapitola knihy a překvapí vás, kolik takových druhů dýchání v józe vlastně máme. Pronikneme do tajů obdélníkového dechu nebo dechu oceánu. Moderní jóga od  A do Z obsahuje i část věnovanou relaxaci či meditaci. Nechybí ani série cvičení, která kombinuje jednotlivé vybrané cviky a tvoří z nich propracovaný celek sestav, které propojují vše, co vás tato kniha naučila.



Christina Brownová je uznávaná učitelka jógy, která dokonce vede úspěšné výcvikové programy. Napsala již několik knih věnující se józe. V českém překladu díky nakladatelství Metafora vyšla v roce 2006  kniha - Jóga od A do Z, na kterou navazuje Moderní jóga od A do Z, tedy moderní pojetí a náhled na tuto disciplínu. Jelikož jóga během posledních let prošla značným vývojem a zmoderněla Brownová tomu přizpůsobila své dílo. 

Ukázka:
Podstatou jógy je její nadčasovost. V naší moderní době ji nicméně potřebujeme více než kdykoli jindy, neboť život mnoha z nás jako by kmital mezi dvěma polohami – mezi stresem ze spousty povinností a stresem z únavy. Jóga má svou ušlechtilou, autentickou a hlubokou podstatu, což ale nemění nic na tom, že při praktikování jógy můžete prožít chvíle plné hravosti, radosti a štěstí.

Hodncení: 5/5

Děkuji nakladatelství Metafora za poskytnutí recenzního výtisku! 


2 komentáře:

  1. Kniha vypadá zajímavě, o jogu jsem se jeden čas poměrně zajímala a ráda si ji jednou za čas zacvičím i teď. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsme na tom stejně. :) Tahle kniha mi zase otevřela nové obzory. :)

      Vymazat