neděle 14. ledna 2018

Hluboký hrob

Hluboký hrob je prvním dílem připravované trilogie určené mládeži. Dítě útesů je kniha, která vychází nejen ze severské mytologie, ale především ze starých námořnickým legend a báchorek.  V knize se objevují nejen nadpřirozené bytosti, ale odkrývají se bájná tajemství a místním souostrovím se začíná šířit velký strach.

Posledních pár týdnů se mi každou noc zdálo, že se topím. Nedokážu vystoupit z lodi dostatečně rychle.

12 letá Tuva je nucena jako každý jiný všední den nastoupit na vratkou loďku a vydat se do místní školy, ke spolužákům, kteří se s ní nebaví. Na programu mlhavého dne je zrovna orientační závod, který se koná v hustých lesích. Během závodu se ztratil Tuvin spolužák. Okamžitě se rozběhlo obrovské pátrání po Axelovi, ale nikde se nenašly žádné stopy. Místní lidé jsou zděšení, není to jediný případ, kdy došlo ke zmizení osoby. Obyvatelé se bojí procházet se za tmy a to netuší, co je ve skutečnosti ohrožuje. Tuva je rozhodnutá pátrat na vlastní pěst, vidí totiž věci, které by neměly existovat, ale kdo by jí uvěřil?


Kniha je psáno ich-formou z pohledu hlavní hrdinky  - nebojácné Tuvy.  Je složená z prologu a 59 kraťoučkých kapitolek, které jsou uvedené dnem, ve kterém se v ději zrovna nacházíme.  Hlavní hrdinka je neobyčejná dívka, která ovšem nikdy nezapadla do skupinky ostatních dětí. Momentálně je přehlížená, ale dříve byla dokonce šikanovaná.  Je třídním vyvrhelem a outsiderem. Ovšem je jedinou osobou, která si všímá podivných věcí, které se na ostrově dějí.   

I přes hustou mlhu si však všímám, že hned za ní je nějaký stín. Tvarem připomíná postavu, i když je to jen bezbarvá silueta. Zdá se, že na mě čeká.

Autorská dvojice žen, situovala knihu do oblasti, která opravdu existuje. Stockholmské souostroví posloužilo jako dokonalá kulisa, která dokreslila temný děj. Autorky přiznávají, že určité skutečnosti poupravily. Žáky vozí uzavřená, bytelná loď, nikoli popsaná vratká, otevřená loďka.  A zároveň se ani místní škola nenachází tak blízko vody, jak je psáno. Děti jsou ve skutečnosti v mnohem větším bezpečí.
Autorky si pro příběh vybraly to správné tajemné prostředí. Malý ostrov tvořený hustými lesy, obklopený temnou, vodou a mlhou.  Opravdu bych tam nechtěla bydlet.

Tuhle švédskou fantasy sérii sepsala autorská dvojice dvou dam (matka s dcerou). V září letošního roku ve Švédsku vyšel již druhý díl s názvem Sjörök. Hlavními hrdiny jsou zvídavé a zároveň statečné děti, které postupně odhalují jedno velké tajemství, které všechno změní.

Nemůžu jim přece říct pravdu: že se bojím vody, že mi nahání šílenou hrůzu a že i pouhý pohled na ni skrze okno mi je víc než nepříjemný.

Já mám ráda fantasy příběhy, ráda si přečtu i ty, které jsou určeny mladším ročníkům. Proto jsem sáhla i po Hlubokém hrobě.  Jde opravdu o jednoduchý děj, který nemá žádnou složitou zápletku. V knize se objevují i prvky hororu a z některých scén mohou mít děti až husí kůži.


Nejsem si jistá, jestli bylo dobrým tahem použít u knihy, tak velké řádkování. Příběh to pouze opticky prodlouží, ale děti může větší množství stran odradit. Ovšem samotný děj je svižný a opravdu rychle přečtený. Vězte, že pokud by bylo dílo psáno běžným stylem psaní, tak by se s přehledem vešlo na 250 stránek. Jelikož je to kniha určená školákům, hodnotím ji vesměs kladně – pro tuhle cílovou skupinu to jistě bude zajímavé čtení.  Dítě útesů je čtivé a zároveň dobrodružné dílo.  Ovšem dospělý čtenáři mohou být k ději skeptičtější.


Mlha je tu ještě hustší. Není vidět ani na krok, ale to není zdaleka jediný problém. Mlha vám otupí všechny ostatní smysly.

Autorky myslí i na životní prostředí a do příběhu nezapomněly vsunout zmínky o znečišťování vodních ploch. Je pravdou, že ekologická situace se neustále zhoršuje a čím dál tím častěji se objevují mrtvé zóny. Camilla a Viveca Sten si tedy v závěru neodpustily malou propagaci a seznámily čtenáře s několika tipy, jak udržovat vodu čistou.

Camilla a Viveca Sten se spolupodílely na vytvoření této dětské knihy. Známější Viveca Sten je švédská autorka, která žije ve Stockholmu se třemi dětmi a manželem. Debutovala s románem Still Waters (Klidné vody), který je součástí oblíbené série Sandhamn a který si získal mnoho fanoušků. Autorka se kromě kriminálních příběhů neváhala pustit i do kuchařky s recepty. Camilla Sten je dcerou Vivecy. Camilla je feministka, která debutovala politickým thrillerem Nový úsvit.

Ukázka:

Nevydržím zadržovat dech už moc dlouho. Těžko můžete klást odpor, když vaše tělo zoufale volá po kyslíku. Těžko můžete klást odpor, když vaše tělo zoufale volá po kyslíku. Vzdávám to, otevírám pusu a nechávám vodu plnit mé plíce. A teď umřu, stačím si ještě pomyslet. Nic se však nestane. Znovu otevírám ústa a voda proudí do mého těla. Začínám cítit tíživou bolest, jako by mi někdo seděl na hrudníku. Postavy zahalené ve tmě se přibližují. Vím, že se odtud musím dostat pryč, ale nevím kam.

Hodnocení: 3,7/5

Děkuji nakladatelství Omega za poskytnutí recenzního výtisku. Knihu můžete zakoupit zde.!

7 komentářů:

  1. Pěkná a pro mě přínosná recenze. Knihu mám doma a v nejbližší době se chystám na její přečtení. :) Doufám, že se mi bude líbit. :))

    OdpovědětVymazat
  2. Moc pěkná recenze :) Uvažuji jestli se do knihy pustit nebo ne :) Vypadá zajímavě ale do teď jsem se trochu bála, jestli není psaná skutečně až moc pro školáky. Ale šanci jí dám :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. :) Kniha je primárně určena dětem, dospělým se bude líbit v případě, že od ní nebudou očekávat zázraky a mají rádi pohádkové příběhy. :D

      Vymazat
  3. To je velmi zajímavá kniha! Jsem trochu na vážkách. Láká mě, ale ještě uvidím :)
    Každopádně super recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za kompliment. Také jsem v případě téhle knihy váhala, ale jelikož šlo o můj oblíbený žánr, tak jsem se do ní pustila. ;-)

      Vymazat
  4. Ja se spis obavam toho, kolik postav v knize zemre :D

    OdpovědětVymazat